Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/35 YURT DIŞI FUAR KATILIM HARCAMALARI DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN KARŞILANMAKTADIR

   

Sirküler Tarihi: 24.05.2013

Sirküler No      : 2013/35

 

YURT DIŞI FUAR KATILIM HARCAMALARI

DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN KARŞILANMAKTADIR

1. Giriş                                                                                           

Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nca yayımlanan Tebliğ ile Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş, ihracatçı birliğine üye şirketler ile Türkiye’de yerleşik kurum, kuruluş veya üretici / imalatçı organizasyonlarının yurt dışı fuar organizasyonlarına iştiraklerine ve Ekonomi Bakanlığı’nca belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara bireysel katılımlarına ilişkin harcamalarının Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan karşılanması sağlanmıştır.   

2. Yurt Dışı Fuarlara İlişkin Destekler

2.1. Yurt Dışı Fuar Organizasyonlarında Katılımcıların Desteklenmesi

Yurt dışı fuar organizasyonlarında, katılımcıların standlarında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının ve katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının %50’si destek kapsamında katılımcıya ödenmektedir.

Katılımcıya fuar bazında ödenecek destek tutarı, yurt dışı fuarın genel nitelikli uluslararası fuara Milli Katılım veya Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde 10.000 ABD Dolarını; sektörel nitelikli uluslararası fuara Milli Katılım, Yabancı Firma Katılımlı Sektörel Fuar veya Sektörel Türk İhraç Ürünleri Fuarı olması halinde ise 15.000 ABD Dolarını geçememektedir.

Komple tesis imalatı, makine, yat imalatı ve otomotiv ana sanayi sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10.000 ABD Dolarını geçmemek üzere %50’si; doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6.000 ABD Dolarını geçmemek üzere %50’si katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarına ilaveten desteklenmektedir.

Katılımcının gen mühendisliği /biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım,  bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda standda görevlendirilen en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla organizatöre ödenen fatura tutarının %75’i, yukarıda belirtilen genel nitelikli fuarlarda 10.000 ABD Dolarını, sektörel nitelikli fuarlarda 15.000 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla destek kapsamında katılımcıya ödenmektedir.

Üretici/imalatçı organizasyonlarının katılacağı yurt dışı fuar organizasyonlarında standda görevlendirilen en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla organizatöre ödenen fatura tutarının %75’i; yukarıda belirtilen genel nitelikli fuarlarda 10.000 ABD Dolarını, sektörel nitelikli fuarlarda 15.000 ABD Dolarını geçmemek kaydıyla ödenmektedir.

2.2. Sektörel Nitelikteki Uluslararası Fuarlara Bireysel Katılımların Desteklenmesi

Ekonomi Bakanlığı’nca belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarlara bireysel katılım gerçekleştirilmesi durumunda; katılımcının nakliye harcamaları, stand harcamaları, fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirası ile katılımcıların standlarında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının %50’si, 15.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere ödenmektedir.

Sektörel nitelikli uluslararası fuarlara iştirak eden komple tesis imalatı, makine, yat imalatı ve otomotiv ana sanayi sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının 10.000 ABD Doları’nı geçmemek üzere %50’si; doğal taş, seramik, mobilya, otomotiv yan sanayi, elektronik, beyaz eşya, endüstriyel mutfak eşyaları, mücevherat ve halı sektöründe faaliyet gösteren katılımcıların fuar nakliye masraflarının destek kapsamında bulunmayan kısmının ise 6.000 ABD Doları’nı geçmemek üzere %50’si yukarıda belirtilen destek tutarına ilaveten desteklenmektedir.

Katılımcının gen mühendisliği /biyoteknoloji, uzay ve havacılık teknolojileri, ileri malzeme teknolojileri, nano teknoloji, teknik tekstil, yenilenebilir enerji, donanım, bilişim ve elektronik konularında üretim yapması durumunda nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödeyeceği boş alan kirasının %75’i, 15.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere destek kapsamında katılımcıya ödenmektedir.

Üretici/imalatçı organizasyonlarının katılacağı sektörel nitelikli uluslararası fuarlar için, nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standda görevlendirilen en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirasının %75’i, 15.000 ABD Doları’nı aşmamak üzere ödenebilmektedir. Üretici/imalatçı organizasyonuna yapılacak ödemelerde, destek tutarı her fuar için azami 36 m2’lik alan üzerinden hesaplanmaktadır.

2.3. Bireysel Düzeyde Katılımlarda Başvuru Şekli

Katılımcının bireysel olarak katılım sağlayacağı, Ekonomi Bakanlığı’nca belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen desteklenecek sektörel nitelikteki uluslararası fuarlar listesinde yer alan fuarların başlama tarihinden en az on beş gün önce, destek müracaatında bulunacağı İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine fuarın yetkili organizatörü tarafından düzenlenen boş alan ve/veya stand metrekare fiyatını gösteren yer tahsis belgesi veya faturasını ibraz etmesi gerekmektedir.

2.4. Hedef Ülke ve Prestijli Fuar Bazında İlave Fuar Desteği

İhracatın ülke ve pazar açısından çeşitlendirilmesi ve firmaların hedef pazar olarak nitelenen ülkelere yönlendirilebilmelerini teminen her yıl belirlenen 15 hedef ülkede düzenlenecek fuarlara iştirak eden katılımcıların %50 destek oranına 20 puan ilave destek sağlanmaktadır.

Katılımcının yılda bir defaya mahsus olmak üzere; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nce belirlenerek ilan edilen ve yurt dışında düzenlenen sektörel nitelikteki uluslararası prestijli fuarlardan birine yurt dışı fuar organizasyonu kapsamında katılması durumunda, stand ve nakliye hizmetine ilişkin harcamaları, standında görevlendireceği en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile katılım bedeli esas alınarak hesaplanan destek tutarını aşmamak kaydıyla katılımcı tarafından organizatöre ödenen fatura tutarının %50’si, bireysel katılımlarda ise nakliye harcamaları, stand harcamaları ve standda görevlendirilen en fazla 2 temsilcinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masrafları ile fuarın yetkili organizatörüne ödenen boş alan kirasının %50’si destek kapsamında 50.000 ABD dolarını geçmemek üzere katılımcıya ödenmektedir.

Katılımcının prestijli fuar desteğinden yararlanabilmesi için, fuar sonrası destek başvurusunu yaparken prestijli fuar desteğinden yararlanmayı talep etmesi gerekmektedir.

3. Ödeme Esasları

Yukarıda saylan faaliyetlerin destek ödemesinden yararlandırılabilmesi için, giderlerin fatura ve bankacılık sistemi çerçevesinde düzenlenen ödeme belgeleri ile tevsik edilmesi gerekmektedir. Katılımcı tarafından yapılmayan ödemeler, fuar destek başvurusu kapsamında değerlendirmeye alınmamaktadır.

Destek hesaplamasında sadece gerçekleşen ödemeler dikkate alınmaktadır.

4. Müracaat Süresi ve Başvuru Mercii

Yukarıda sayılan desteklerle ilgili gerekli tüm bilgi ve belgelerin fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde; yurt dışı fuar organizasyonlarında katılımcı ve/veya organizatör tarafından, Ekonomi Bakanlığı’nca gözlemci görevlendirilen bireysel katılımı desteklenen uluslararası sektörel fuar katılımlarında ise katılımcı tarafından; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nce belirlenen İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine intikal ettirilir. Bakanlıkça gözlemci görevlendirilmeyen bireysel düzeyde katılımı desteklenen uluslararası sektörel fuar katılımlarında ise; katılımcı tarafından üye olduğu İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliklerine, İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği üyesi olması gerekmeyen katılımcılar tarafından ise herhangi bir İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine intikal ettirilir. Fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde müracaatta bulunmak kaydıyla, eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmasını teminen ilave süre verilebilmektedir. İlave sürenin ne kadar olacağı İhracat Genel Müdürlüğü’nce belirlenmektedir.

Yurt dışı fuar organizasyonlarında ve Ekonomi Bakanlığı’nca gözlemci görevlendirilen bireysel düzeyde katılımı desteklenen uluslararası sektörel fuar katılımlarında, ilgili İhracatçı Birliği Genel Sekreterliği, başvuru dosyasını Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nün göndereceği ve gözlemci raporu ile tespit edilmiş olan bilgiler doğrultusunda sonuçlandırmaktadır.

İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri, gerekli incelemeyi yapmak suretiyle; ödeme yapılacak katılımcı ve organizatör ile ödeme miktarlarını ödemenin yapılmasını teminen TCMB’ye bildirir.

Fuarın bitiş tarihini müteakip en geç üç ay içerisinde müracaatta bulunulmaması durumunda, ilgili fuar destek müracaatı değerlendirmeye alınmamaktadır.

5. Ürün Teşhir Şartı

Katılımcıların, yukarıda sayılan desteklerden yararlanabilmeleri için ürünlerini standlarında sergilemeleri gerekmektedir. Ancak, ürünlerini kendi tercihleri ile sergilememeleri ve fuara broşür, katalog, maket vb. ile katılım sağlamaları durumunda katılımcılar azami 36 m2 üzerinden desteklenmektedir.

6. Stand Alanı

Yurt dışı fuarlara iştirak eden katılımcılar ile sektörel nitelikteki uluslararası fuarlara bireysel iştirak eden katılımcıların; asgari 9 m2 olmak üzere, azami 50 m2’ye kadar kiraladıkları stand alanı üzerinden fuar giderleri desteklenmektedir. 50 m2’nin üzerinde stand alanı kiralanması durumunda, 50 m2’nin üzerindeki kısma ilişkin fuar masrafları katılımcı tarafından karşılanmaktadır.

Komple tesis imalatı, makine, mermer-doğal taş ve seramik, halı, ev tekstili, otomotiv ana ve yan sanayi, yat imalatı, mobilya, beyaz eşya ve endüstriyel mutfak eşyaları sektöründe faaliyet gösteren firmalar stand alanının desteklenmesine ilişkin azami 50 m2’lik, mücevherat ve tekstil aksesuarları sektöründe faaliyet gösteren firmalar ise asgari 9 m2’lik sınırlamadan muaftır.

 

Saygılarımızla,

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Denetim Danışmanlık

ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.