Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/31 ŞİRKETLERİN YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM HARCAMALARININ DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN KARŞILANMASI

 

 
 
   
Sirküler Tarihi: 29.04.2013
Sirküler No      : 2013/31
 
 
ŞİRKETLERİN YURT DIŞI BİRİM, MARKA VE TANITIM HARCAMALARININ DESTEKLEME VE FİYAT İSTİKRAR FONUNDAN KARŞILANMASI
1. Giriş
Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nca yayımlanan muhtelif Tebliğlerle,Türkiye’de sınai ve/veya ticari faaliyet gösteren şirketler ile İşbirliği Kuruluşları üyelerinin ürünlerinin pazarlama ve tanıtımının yapılmasını sağlamaya yönelik olarak, yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım, marka tescil giderleri ile yurt dışında mal ticareti yapmak amacıyla açılan birimlerle ilgili giderlerin bir kısmının Destekleme ve Fiyat İstikrar Fonu’ndan (DFİF) karşılanması imkanı getirilmiştir.
Destek kapsamında birim, yurt dışında açılan mağaza, depo, ofis, showroom veya reyonu; sınai ve ticari şirket, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş üretim faaliyetiyle iştigal eden ve kapasite raporu sahibi şirketleri, dış ticaret sermaye şirketlerini ve sektörel dış ticaret şirketlerini; ticari şirket, Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş ticari faaliyette bulunan şirketleri; işbirliği kuruluşu, üyeleri için işbirliği faaliyeti gerçekleştiren İhracatçı Birlikleri, İl Ticaret ve Sanayi/Sanayi Odaları, Organize Sanayi Bölgeleri, Sektörel Üretici Dernekleri veya imalatçıların kurduğu dernek-birlik veya kooperatifleri ifade etmektedir. 
2. Desteklenecek Faaliyetler
2.1. Birim Kira Giderlerinin Desteklenmesi
Destek kapsamında Türkiye’deki ana şirket doğrudan birim açabileceği gibi yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilir. Bu durumda yurt dışındaki şirket ile Türkiye’deki ana şirket arasında organik bağın olması gerekmektedir.
Sınai ve ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri ile İşbirliği Kuruluşları tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;
a) Açılan birimin mağaza olması halinde % 60 oranında ve yıllık en fazla 120.000 ABD Dolarına kadar,
b) Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 60 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar,
desteklenmektedir.
Ticari şirketler veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından yurt dışında açılan birimlerinin kira giderleri (reyon olması halinde kira veya komisyon giderleri), her bir birim başına;
a) Açılan birimin mağaza olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD Dolarına kadar, 
b) Açılan birimin ofis, showroom, depo veya reyon olması halinde % 50 oranında ve yıllık en fazla 75.000 ABD Dolarına kadar,
desteklenmektedir.
Her bir birim kira giderleri desteğinden en fazla 4 (dört) yıl yararlandırılmaktadır. 4 (dört) yıllık süre destek verilen ilk aydan itibaren başlamaktadır.
Yurt dışındaki birimlere ilişkin kira desteğinden yararlanılabilmesi için kiracı ile kiraya veren arasında organik bağın bulunmaması ve kiralanan yerin konut olarak kullanılmaması gerekmektedir.
Ayrıca kira desteğinden en fazla 15 (onbeş) birim için yararlanılabilmektedir.
Desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye’de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekmektedir
2.2. Tanıtım Faaliyetlerinin Desteklenmesi
Şirketler ve İşbirliği Kuruluşlarınca yurt dışına yönelik olarak gerçekleştirilen görsel ve yazılı tanıtım (yurt dışına yönelik yayın yapan Türk televizyonları, gazeteleri ile yurt dışında Türkçe yayın yapan televizyonlar, gazeteler vb. basın yayın organlarında verilecek reklâmlara ilişkin harcamalar destek kapsamında değerlendirilmemektedir), sponsorluk, yurt dışı birimlerinin internet sayfasına ilişkin tasarım, reklâm panoları, yabancı dilde hazırlanmış firma katalogları, broşürler, eşantiyon ve tanıtım malzemeleri, elektronik ortamda tanıtım sitelerine verilen reklâm giderleri desteklenmektedir. 
Desteklenen yurt dışı birimi bulunan şirketler ve İşbirliği Kuruluşlarınca, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri; % 60 oranında ve yurt dışı birimin bulunduğu her bir ülke için yıllık en fazla 150.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.
Desteklenen yurt dışı birimi bulunan şirketlerce, yurtdışı birimin bulunmadığı ülkelerde Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, yurt içi marka tescil belgesi bulunması ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olunması ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla, % 60 oranında ve yıllık en fazla 150.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.
Desteklenen yurt dışı birimi bulunmayan ancak yurt içi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusunu yapmış şirketlerce, Türkiye’de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen reklâm, tanıtım ve pazarlama giderleri, % 60 oranında ve yıllık en fazla 250.000 ABD Dolarına kadar desteklenmektedir.
Şirketler ve İşbirliği Kuruluşları tanıtım desteğinden en fazla 4 (dört) yıl süresince yararlanabilmektedir.
2.3. Yurt Dışı Marka Tescil Faaliyetlerinin Desteklenmesi
Şirketlerin yurt içi marka tescil belgesine sahip oldukları markalarının yurt dışında tescili ve korunmasına ilişkin giderleri, % 50 oranında ve yıllık en fazla 50.000 ABD Dolar’ına kadar desteklenmektedir. 
Marka tescili ve korunmasına yönelik destekten en fazla 4 (dört) yıl süresince yararlanabilmektedir.
3. Ödeme Belgelerinin İbrazı ve Ödeme
Şirketler ve İşbirliği Kuruluşlarınca, desteğe konu yurt dışı ödeme belgeleri ile yurt dışında düzenlenen diğer belgelerin harcamanın yapıldığı ülkedeki Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği’ne onaylatılması zorunludur.
Ticaret Müşavirlikleri/Ataşelikleri, desteklerden yararlanmak amacıyla başvuruda bulunan şirket ve İşbirliği Kuruluşlarının birimlerini ilk destek başvurusunda ve her destek yılı bitiminde bizzat yerinde tetkiki suretiyle inceler ve söz konusu birimde gerçekleştirilen faaliyetlerin Türk ürünlerinin pazarlanmasına yönelik olup olmadığı ile olumlu Türk malı imajına uygunluğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunur.
Destek başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için,
- Yurt dışı ödeme belgeleri ile Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca belirlenen diğer yurt dışı belgelerin, ödeme tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay (yurt dışı marka tescil faaliyetlerinin desteklenmesinde bu süre 18 (onsekiz) aydır) içinde şirket tarafından Ticaret Müşavirliği/Ataşeliği’ne,
- Yurt içi ödeme belgeleri ile ödemeye ilişkin olarak Dış Ticaret Müsteşarlığı’nca belirlenen diğer yurt içi belgeler, ödeme tarihinden itibaren en geç 6 (altı) ay (yurt dışı marka tescil faaliyetlerinin desteklenmesinde bu süre 18 (onsekiz) aydır) içerisinde şirket tarafından üyesi olduğu İhracatçı Birliği Genel Sekreterliğine (İBGS)
ibraz edilmelidir.
 
Saygılarımızla,
 
E. SÖNMEZ & B. ERSAN & S.A. ARISOY
SİNERJİ Denetim Danışmanlık
ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 
 
 
 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)