Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/23 ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI BAŞLADI

 

   
Sirküler Tarihi: 15.03.2013
Sirküler No      : 2013/23
ELEKTRONİK TEBLİGAT UYGULAMASI BAŞLADI
19.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere elektronik tebligat uygulamasına geçildi.
Elektronik tebligat uygulaması;
- Kazai merciler (yargı mercileri),
- Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,
- Özel bütçeli idareler,
- Kamu düzenleyici ve denetleyici kurumlar,
- Sosyal güvenlik kurumları
- İl özel idareleri,
- Belediyeler,
- Köy hükmî şahsiyetleri,
- Barolar
- Noterler
tarafından Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü vasıtasıyla yapılacak elektronik tebligatları kapsamaktadır.
Yukarıda sayılan merciler, elektronik tebligat adresi almak için Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’ne başvuracaklardır.
Elektronik tebligat hizmetinden yararlanmak isteyenlerin ise elektronik tebligata elverişli kayıtlı bir elektronik posta adresi edinmesi zorunludur.
Gerçek kişi muhataplar, güvenli elektronik imza vasıtasıyla elektronik tebligat adresi almak için hizmet sağlayıcılara başvuru yapabileceklerdir.
Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere, elektronik yolla tebligat yapılması zorunludur. Gerçek kişiler ve diğer tüzel kişiler elektronik tebligattan isteğe bağlı olarak yararlanabileceklerdir.
Kendilerine yalnızca elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu olan muhatapların, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adreslerini bildirmeleri zorunludur.
Kendilerine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken muhataplara, elektronik tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde, Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılacaktır. Bu tebligatta ayrıca, müteakip tebligatların elektronik ortamda yapılacağının muhatabına bildirilmesi zorunludur.
Kendilerine elektronik yolla tebligat yapılması isteğe bağlı olan muhatapların, elektronik yolla tebligat almak istemeleri halinde, tebligat çıkarmaya yetkili merciler nezdindeki işlemlerinde elektronik tebligat adresini bildirmeleri gerekmektedir. Bu muhatapların, tebliğ çıkaran merciye bildirdiği adresin elektronik tebligata elverişli olmaması halinde, bunlara diğer usullerle tebligat yapılacaktır. Bu durumda gönderilecek tebligata, muhatabın bildirmiş olduğu adresin, elektronik tebligata elverişli olmadığına ilişkin şerh düşülmesi gerekmektedir.
Tebligatı çıkaran merci, elektronik tebligat mesajını elektronik tebligat adresi aracılığıyla Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğüne iletecektir.
Kendisine elektronik tebligat mesajı ulaşan Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü, bu mesajı zaman damgasıyla ilişkilendirerek muhatabın elektronik tebligat adresine; muhatap diğer bir hizmet sağlayıcıdan elektronik tebligat adresi almış ise, bu hizmet sağlayıcının sunucusuna iletecektir. Kendisine elektronik tebligat mesajı ulaşan diğer hizmet sağlayıcıları da bu mesajı zaman damgasıyla ilişkilendirerek muhatabın elektronik tebligat adresine iletecektir.
Elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik tebligat adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılacaktır.
Muhatap (elektronik tebligatı alan gerçek veya tüzel kişiyi) elektronik tebligat hesabına güvenli elektronik imzasını kullanarak veya hizmet sağlayıcı tarafından verilen parola ve şifre ile birlikte telefonuna kısa mesajla gelen tek kullanımlık şifre vasıtasıyla erişecektir.
Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tebligatı çıkaran merciler tarafından iletilen elektronik tebligatları, kayıtlı elektronik posta sistemi vasıtasıyla muhataba ulaştıracaktır.
Ancak, muhatap elektronik tebligat adresini Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü dışında diğer bir hizmet sağlayıcıdan almış ise Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu, kendine ulaşan elektronik tebligat mesajını zaman damgasıyla ilişkilendirerek ilgili hizmet sağlayıcının sunucusuna ilettiği anda sona erecektir.
Kendisine zorunlu olarak elektronik yolla tebligat yapılması gereken ancak elektronik tebligat adresi edinmeyen muhatapların MERSİS’te (Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından oluşturulan ve yönetilen Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) kayıtlı olan tebligat adreslerine, elektronik tebligat adresi edinmeleri için başvuruda bulunmaları konusunda MERSİS’ten sorumlu kurum tarafından bildirim yapılacaktır.
 
Saygılarımızla,
 
E. SÖNMEZ & B. ERSAN & S.A. ARISOY
SİNERJİ Denetim Danışmanlık
ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)