Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2013/10 FATURA VE BENZERİ BELGE VERİLMEMESİ VE ALINMAMASI HALİNDE VERGİ DAİRESİNCE KESİLECEK ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI ANCAK CARİ YIL İÇİNDE KESİLEBİLİR

   

 

   
Sirküler Tarihi: 15.01.2013
Sirküler No      : 2013/10
FATURA VE BENZERİ BELGE VERİLMEMESİ VE ALINMAMASI HALİNDE VERGİ DAİRESİNCE KESİLECEK ÖZEL USULSÜZLÜK CEZASI ANCAK CARİ YIL İÇİNDE KESİLEBİLİR
Bilindiği üzere Vergi Usul Kanunu’nun 353. maddesi uyarınca verilmesi ve alınması icabeden
- Fatura,
- Gider pusulası,
- Müstahsil makbuzu
- Serbest meslek makbuzlarının
verilmemesi, alınmaması veya düzenlenen bu belgelerde gerçek meblağdan farklı meblağlara yer verilmesi halinde; bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların herbirine, her bir belge için 190.-TL’den aşağı olmamak üzere bu belgelere yazılması gereken meblağın veya meblağ farkının % 10'u nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. 
Bir takvim yılı içinde her bir belge nevine ilişkin olarak tespit olunan yukarıda yazılı özel usulsüzlükler için kesilecek cezanın toplamı 94.000 –TL’yi geçememektedir.
Perakende satış fişi, ödeme kaydedici cihazla verilen fiş, giriş ve yolcu taşıma bileti, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi, günlük müşteri listesi ile Maliye Bakanlığınca düzenlenme zorunluluğu getirilen belgelerin; düzenlenmediğinin, kullanılmadığının, bulundurulmadığının, düzenlenen belgelerin aslı ile örneğinde farklı meblağlara yer verildiğinin veya gerçeğe aykırı olarak düzenlendiğinin tespiti halinde de her bir belge için 190.-TL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
Ancak, her bir belge nevine ilişkin olarak kesilecek özel usulsüzlük cezasının toplamı her bir tespit için 94.000 –TL’yi aşamaz.
Geçmiş yıllara yönelik olarak yapılan vergi incelemelerinde, yukarıda belirtilen yasal belgeleri düzenlemediği tespit edilen mükelleflere, yine yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Ancak Danıştay son yıllarda vermiş olduğu kararlarda, belge düzenlememe fiilinin, fiilin işlendiği yıl içinde tespit edilmesi şartıyla özel usulsüzlük cezası kesilebileceği yönünde kararlar vermektedir.
Danıştay kararlarında, hesap döneminin kapanmasından sonra düzenlenen vergi inceleme raporuyla belge düzenlenmediğinin tespit edilerek özel usulsüzlük cezası kesilmesinin maddenin öngörülüş amacına uygun düşmediği vurgulanmıştır.
Konuya ilişkin olarak Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu ve Danıştay 3. Dairesi tarafından bu yönde verilmiş kararların özetleri aşağıdaki gibidir:
1. “VUK’un 353. maddesinde öngörülen düzenleme ile mükelleflerin vergilendirme dönemindeki işlemlerinin kayıt ve belge düzenine uygun yürütülmesinin sağlanması amaçlanmış olup, hesap döneminin kapanmasından sonra düzenlenen vergi inceleme raporuyla belge düzenlenmediğinin tespit edilerek özel usulsüzlük cezası kesilmesinin maddenin öngörülüş amacına uygun düşmediği...” (Danıştay 3. Daire’nin 04.02.2010 tarih, Esas No: 2008/5245, Karar No: 2010/328 sayılı Kararı)
2. “Hesap dönemi kapandıktan sonra yapılan vergi inceleme raporunda yer alan tespitlere dayanılarak fatura düzenlenmediği gerekçesiyle özel usulsüzlük cezası kesilemeyeceği hk.
…………….
353. maddenin, 2365 sayılı Yasa’nın 80. maddesiyle değiştirilmesine ilişkin madde gerekçesinde; “... günümüzde, vergi güvenliğini sağlayacak tedbirler arasında, vergilendirme döneminin kapanmasından sonra yapılacak incelemelerden çok cari yıl içinde yapılan mali kontrollere önem verilmektedir.
Suçun işlenmesinden bazen yıllarca sonra yapılmakta olan vergi incelemesi, vergi ziyaı ile ilgili delil ve izlerin çoğunlukla ortadan kalkmış olması nedeni ile ancak belli bir ölçüde etkili olabilmektedir. Oysa anında yapılacak kontrollerle, geliri doğuran olayların maddi bünyesi ile kayıtlar arasında ilişki kurulması mümkün olmakta, vergi ziyaına yol açacak suçların zamanında önlenmesi sağlanmaktadır.
Mükellef idare ilişkilerinin artmasını temin eden bu kontroller bir çok halde vergi idaresinin müeyyide ve cezalara maruz kalma ihtimali de büyük ölçü%

DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)