Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

SİRKÜLER NO: 2024/5 50 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN DÜZENLEMELER

50 SERİ NO.LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ İLE YAPILAN DÜZENLEMELER

Resmi Gazetede yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 50 Seri No.lu Tebliğ ile aşağıdaki konularda değişiklikler yapılmıştır:

1. Kamu iktisadi teşebbüsleri (kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri) 1 Mart 2024 tarihinden itibaren Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında KDV tevkifatı yapmakla sorumlu tutulmuşlardır. Bu kapsamda uygulanacak diğer hizmet alımlarındaki KDV tevkifat oranı (5/10)’dur.

2. Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlem, halen KDV dahil bedeli 2.000 TL’yi aşmadığı takdirde, KDV tevkifatına tabi tutulmamaktadır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılmaktadır.

1 Mart 2024 tarihinden itibaren bu tutar, işlemin yapıldığı yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun 232. maddesine göre belirlenen fatura düzenleme sınırı olarak değiştirilmiştir. Buna göre 1 Mart 2024 tarihinden itibaren 6.900 TL’ye kadar olan işlemlerde, kısmi tevkifat uygulaması yapılmayacaktır.

3. Bilindiği üzere mahsuben iade taleplerinde vergi daireleri, gerekli kontrolleri yaparak belgelerdeki muhteviyat eksikliklerinin tespiti halinde eksiklikleri mükellefe yazı ile bildirmekte, yazının tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde eksiklikleri tamamlayan mükelleflerin (vergi inceleme raporu, YMM Raporu ve teminat istenmeyen) mahsuben iade talepleri, mahsup dilekçesinin vergi dairesine verildiği tarih itibarıyla yerine getirilmekte ve bunlara gecikme zammı uygulanmamaktadır.

30 günlük ek süreden sonra eksiklikleri gideren mükelleflerin mahsup talepleri ise eksikliklerin giderildiği tarih itibarıyla yerine getirilmekte ve eksiklik yazısının mükellefe tebliğ edildiği tarih ile mükellefin eksiklikleri giderdiği tarih arasında geçen süre için gecikme zammı uygulanmaktadır. Bu konuda uygulamada değişiklik yapılarak bu talebe ilişkin vergi dairelerinde yapılan işlemler sırasında geçen süreler için gecikme zammı uygulanmayacağı belirtilmiştir.

4. Bilindiği üzere 28.12.2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7491 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle, sorumlu sıfatıyla verilen KDV beyannamelerinin beyanname verme zamanı vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi birinci gününe, sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin ödeme tarihi vergilendirme dönemini takip eden ayın yirmi üçüncü gününe çekilmiş, ayrıca vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilen KDV’nin indirimi ödeme şartına bağlanmıştı.

Diğer taraftan 10.02.2024 tarih ve VUK-164/2024-2 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından verilmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannameleri bakımından bu beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri yeniden düzenlenmiştir.

Bu çerçevede 1 Şubat 2024 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından vergilendirme dönemini takip eden ayın 21 inci günü akşamına kadar verilip beyanname verecekleri ayın 23 üncü günü akşamına kadar ödenmesi gereken Katma Değer Vergisi Beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, ilgili vergilendirme dönemini takip eden ayın 25 inci günü sonuna kadar değiştirilmiştir.

Öte yandan vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından tevkif edilen ve tevkifatın yapıldığı döneme ait 1 no.lu KDV Beyannamesinden önce verilen aynı döneme ait 2 no.lu KDV beyannamesiyle süresinde beyan edilerek süresinde ödenen KDV, 2 no.lu KDV beyannamesinin ait olduğu dönemin 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabilecektir.  

5. Aşağıda yer alan ve 31.12.2023 tarihinde sona ermesi öngörülen ancak 7491 sayılı Kanunla 31.12.2028 tarihine kadar uzatılan geçici KDV istisnalarına ilişkin olarak Tebliğde gerekli düzeltmeler yapılmıştır.

Bahsolunan istisnalar aşağıdaki gibidir:  

- Teknoloji Geliştirme Bölgesinde ve İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesinde verilen teslim ve hizmetler (KDV Kanunu geçici mad. 20/1),

- 3996 sayılı Kanuna göre yap-işlet-devret veya 3359 sayılı Kanun ile 652 sayılı Kararnameye göre kiralama karşılığı yaptırılan projelerde KDV istisnası,

- Şehir İçi Ulaşım Sistemleri ve Bunlara İlişkin Tesislerin Devir ve Teslimleri (KDV Kanunu geçici 32. madde),

- Taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumuna Devir ve Teslimi ile Bu Taşınmazların Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Devir ve Teslimleri (KDV Kanunu geçici 33. madde).

 

    Saygılarımızla,

      SİNERJİ

Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli

Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)