Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2023/9 BAĞIŞ VE YARDIMLARDA DÜZENLENECEK BELGELER

 

BAĞIŞ VE YARDIMLARDA DÜZENLENECEK BELGELER

1. İndirim Konusu Yapılabilecek Bağış ve Yardımlar:

Bilindiği üzere Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. ve Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. madde hükümleri uyarınca gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince beyannamede bildirilecek gelirlerden/kurum kazancından indirim konusu yapılabilecek bağış ve yardımlar oldukça detaylı bir şekilde düzenlenmiştir.

Bağış ve yardımlar hakkında vergi kanunlarındaki düzenlemeler dışında, özel kanunlarda da çok sayıda düzenleme bulunmaktadır (İlköğretim ve Eğitim Kanunu, Yükseköğretim Kanunu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı Kanunu gibi).  

İlgili yasal düzenlemelere göre bazı bağış ve yardımların tamamı, bazılarının ise mükelleflerce beyan edilen gelirin/kurum kazancının %5’ini (gelir vergisine münhasır olmak üzere kalkınmada öncelikli yöreler için %10’u) aşmayan kısmı matrahtan indirim konusu yapılabilmektedir.

Bağış ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi beyannamesinde ayrıca gösterilmek suretiyle indirilebilmekte ve indirim konusu yapılacağı yılda mükelleflerin beyana tabi gelirinin/kurum kazancının bulunması gerekmektedir.

İndirim konusu yapılabilecek bağış ve yardım tutarları her hal ve takdirde beyan edilen gelir/kurum kazancı ile sınırlıdır.

İlgili yılda tamamen veya kısmen indirilemeyen bağışlar izleyen yıllara nakledilememektedir.

2. Ayni Bağış ve Yardımlarda Belge Düzeni:

2.1. Ayni Bağış ve Yardımların İşletmenin Aktifinden veya Stoklarından Çekilerek Yapılması:  

Ayni bağış ve yardımın, işletmenin aktifinden veya stoklarından çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için fatura düzenlemesi, düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kamu kurum ve kuruluşu tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak yetkili kimseler tarafından imzalanmış olması indirim uygulamasında yeterli sayılmaktadır.

2.2. Ayni Bağış ve Yardımların Dışarıdan Temin Edilerek Yapılması:

Ayni değerlerin, mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda bu kurum ve kuruluş tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması yeterli olup, düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması gerekmektedir.

Ayrıca, bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkililerinin imzası bulunacaktır.

3. Nakdi Bağış ve Yardımların Belgelendirilmesi: 

Nakdi bağış ve yardımların matrahtan indirilebilmesi, bağışı kabul eden kuruluşlarca verilecek makbuzla veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontuyla belgelendirilmesi şartıyla mümkün bulunmaktadır.

4. Ayni Bağış ve Yardımların Değeri:

Gelir Vergisi Kanunu'nun 89. maddesine göre, bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, yoksa Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır.

Kurumlar Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinin ikinci fıkrası gereğince bağış ve yardımların nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu oluşturan mal veya hakkın maliyet bedeli veya kayıtlı değeri, bu değer mevcut değilse Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek değeri esas alınır.

Bağışlanan mal amortismana tabi bir iktisadi kıymet ise bağışın parasal karşılığının tespiti, ilgili sabit kıymetin aktif değerinden birikmiş amortismanının düşülmesi ile gerçekleştirilir.

5. Yabancı Para Cinsinden Yapılan Bağış ve Yardımlar:

Yabancı para cinsinden yapılan bağış ve yardımların indirim konusu yapılmasında, bağış ve yardımın yapıldığı tarihteki T.C. Merkez Bankasınca ilan edilen döviz alış kuru esas alınarak Türk lirasına çevrilen tutarlar dikkate alınır.

6. Bağış ve Yardımlarda KDV Uygulaması: 

KDV Kanununun 17. maddesinin birinci fıkrasında sayılan;

● Genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri,

● Özel bütçeli idareler,

● İl özel idareleri,

● Belediyeler,

● Köyler,

● İl özel idareleri, belediyeler ve köylerin teşkil ettikleri birlikler,

● Üniversiteler,

● Döner sermayeli kuruluşlar,

● Kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

● Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları,

● Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

● Siyasi partiler,

● Sendikalar,

● Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,

● Kamu menfaatine yararlı dernekler,

● Tarımsal amaçlı kooperatifler,

● Cumhurbaşkanınca (önceden Bakanlar Kurulunca) vergi muafiyeti tanınan vakıflara,

bedelsiz olarak yapılan her türlü mal teslimi ve hizmet ifaları KDV’den istisna tutulmuştur.

Teslim ve hizmet bedeli ile ilgili herhangi bir alt ya da üst sınır söz konusu olmaksızın bu istisna uygulanabilmektedir.

İstisna kapsamında yapılan işlemlere ilişkin yüklenilen KDV indirilebilmekte, ancak indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilmemektedir.

 

   Saygılarımızla,

      SİNERJİ

Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli

Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)