Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2022/20 7420 SAYILI KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

7420 SAYILI KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

09.11.2022 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 7420 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile vergi kanunlarında aşağıda özetlenen önemli değişiklikler yapıldı:

1. 01.12.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere çalışanlara 51 TL’ye kadar olan ve nakden ödenen yemek bedeli tutarı gelir vergisinden istisna edildi.

2. İşverenler tarafından çalışanların elektrik, doğalgaz ve ısınma giderlerine karşılık yapılan ödemeler 30 Haziran 2023 tarihine kadar gelir vergisinden ve sigorta priminden istisna edildi.

Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin gelir vergisi ve sigorta primi istisnası geçici bir düzenleme olup, Kanunun yayım tarihi olan 09.11.2022 tarihinden 30.06.2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) uygulanacaktır.

Elektrik, doğalgaz ve diğer ısınma giderlerine ilişkin gelir vergisi ve sigorta primi istisnasından yararlanabilmek için bu amaçla yapılacak ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekmektedir.

3. Sermaye azaltımında vergilemenin usul ve esasları hakkında düzenleme yapıldı.

Düzenleme ile sermayenin işletmeden çekilmesi halinde vergilendirilmeyecek olan ayni veya nakdi sermayenin dışında farklı unsurları da barındıran şirketlerin sermayelerini azaltmaları durumunda, sermayenin hangi unsurunun ne kadar tutarda azalacağı ve azaltıma konu edilen bu unsurlar üzerinden nasıl vergileme yapılacağı hususları yasa maddesi ile belirlenmiş oldu. Düzenleme 09.11.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.

4. Yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesine ilişkin süre 2023 yılı sonuna kadar uzatıldı.

Bilindiği üzere Kurumlar Vergisi Kanununa eklenen geçici 14. madde ile 2022 yılı sonuna kadar yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çeviren mükelleflerin bu kapsamda açılacak mevduata tahakkuk ettirilecek faiz ve kâr payları ile diğer kazançları istisna kapsamına alınmıştı. Yapılan düzenleme ile Türk lirasına çevrilmesi gereken yabancı paraların ve altın hesabı bakiyelerinin Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi kapsamında dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilmesi gereken son tarih 31/12/2023 olarak belirlenmiştir.

5. 1.1.2024 tarihinden geçerli olmak üzere Turizm payı oranları düşürüldü ve deniz turizmi araçlarından 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren turizm payı alınması uygulamasına son verildi.

6. Sahibi oldukları veya kiraladıkları konutlarda elektrik enerjisi üretip tedarik şirketlerine satanlara ilişkin esnaf muafiyeti sınırı 25 kW’den 50 kW’ye çıkartıldı. Düzenleme 09.11.2022 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir.

7. Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışan hizmet erbabına, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edildi.

Düzenleme 01.12.2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.

8. Bireysel katılım yatırımcısı indiriminin uygulama süresi 31/12/2027 tarihine uzatılarak, yararlanılacak azami indirim tutarı 1.000.000 TL’den 2.500.000 TL’ye çıkarıldı.

Gelir Vergisi Kanununun geçici 82. maddesi uyarınca; bireysel katılım yatırımcısı tam mükellef gerçek kişiler, 13/6/2012 tarihinden sonra iktisap ettikleri tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerini en az iki tam yıl elde tutmaları şartıyla, Vergi Usul Kanununun değerlemeye ait hükümlerine göre hesapladıkları hisselerin tutarlarının %75’ini yıllık beyannamelerine konu kazanç ve iratlarından hisselerin iktisap edildiği dönemde indirebilmektedirler. Yapılan düzenleme ile Bireysel Katılım Yatırımcısı İndiriminin Uygulama Süresi 31/12/2027 tarihine uzatılarak yararlanılacak azami indirim tutarı 1.000.000 TL’den 2.500.000 TL’ye çıkarılmıştır. Düzenleme 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen gelir veya kazançlara uygulanabilecektir

9. Covid-19 gerekçeli kısa çalışma ödeneği ile nakdi ücret desteği ödemelerinde hatalı işlemlerden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden tahsil edilmemiş olanların terkin edilmesi yönünde yasal düzenleme yapıldı.

 

  Saygılarımızla,

      SİNERJİ

Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli

Mali Müşavirlik Ltd. Şti.



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)