Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No : 2020/8 SON YASAL DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYEN GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNE UYGULANMAKTA OLAN VERGİ İNDİRİMİNİN USUL VE ESASLARI

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 12.03.2020

Sirküler No      : 2020/8

 

SON YASAL DÜZENLEMELER ÇERÇEVESİNDE VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYEN GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNE UYGULANMAKTA OLAN VERGİ İNDİRİMİNİN USUL VE ESASLARI

Bilindiği üzere ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar ile kurumlar vergisi mükelleflerinden (finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere), aşağıda belirtilen şartları taşıyanların yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i, ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilebiliyor.

Hesaplanan indirim tutarı, 1/1/2020 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri için 1.400.000 TL'yi geçemeyecek.

İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebiliyor. Bu süre içinde mahsup edilemeyen tutarların mükelleflere iadesi ise yasal olarak mümkün değil.

Gelir vergisi mükelleflerinin yararlanacağı indirim tutarının ticari, zirai veya mesleki faaliyet nedeniyle beyan edilen kazançların toplam gelir vergisi matrahı içerisindeki oranı dikkate alınmak suretiyle hesaplanan gelir vergisi esas alınarak tespit edilmesi gerekiyor.

Gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin söz konusu indirimden faydalanabilmeleri için;

1. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresinde verilmiş olması (kanuni süresinde verilen bir beyannameye ilişkin olarak kanuni süresinden sonra düzeltme amacıyla veya pişmanlıkla verilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmamakta),

2. Yukarıda belirtilen süre içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (yapılan tarhiyatların kesinleşmiş yargı kararlarıyla veya Vergi Usul Kanununun uzlaşma ya da düzeltme hükümlerine göre tamamen ortadan kaldırılmış olması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmıyor),

3. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, (1) numaralı bent kapsamındaki vergi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması şart (burada vergilerin zamanında ödenmiş olması şartı Mart ve Nisan 2020 tarihlerinden itibaren verilecek gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinden geçerli olmak üzere 7194 sayılı Kanunla yapılan değişiklik neticesinde kaldırıldı). Ayrıca indirim uygulamasında vergi aslı (vergi cezaları ile fer'i alacaklar dâhil) 1.000 Türk lirasına kadar vadesi geçmiş borcun bulunması durumu da tahakkuk eden verginin ödenmiş olması şartının ihlali olarak değerlendirilmemekte.

Yukarıda atıf yapılan vergi beyannameleri ibaresi, yıllık gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannameleri, geçici vergi beyannameleri, muhtasar, muhtasar ve prim hizmet beyannameleri ile Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi beyannamelerini; vergi ibaresi ise anılan Bakanlığa bağlı vergi dairelerine verilmesi gereken beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri ifade ediyor.

İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun 359. maddesinde sayılan kaçakçılık fiillerini işlediği tespit edilenlerin vergi indiriminden yararlanmaları mümkün değil.

Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, öngörülen şartları taşımadığının sonradan tespiti hâlinde ise ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilmekte.

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)