Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2020/6 İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ ZORUNLULUĞUNDA SON DURUM

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 28.02.2020

Sirküler No      : 2020/6

 

İHRACAT BEDELLERİNİN YURDA GETİRİLMESİ ZORUNLULUĞUNDA SON DURUM

Bilindiği üzere 4 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak aynı gün yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara ilişkin Tebliğ ile 6 ay süre ile geçerli olmak üzere ihracatçılara, ihracata ilişkin bedellerin tamamını fiili ihraç tarihinden itibaren 180 gün içinde Türkiye'ye getirme ve en az %80'ini Türk Lirasına çevirme zorunluluğu getirilmişti. Zorunluluğa ilişkin 6 aylık süre, sonradan çıkartılan Tebliğlerle en son 3 Mart 2020 tarihine kadar uzatılmıştı (4 Eylül 2018 tarihinden önce gerçekleştirilen ihracatlarda, ihracatçılar ihracat bedellerini diledikleri gibi tasarruf etmeye devam edebilecekler).   

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (İhracat Bedelleri Hakkında) (Tebliğ No: 2018-32/48)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2019-32/56) ile 31.12.2019 tarihinden geçerli olmak üzere uygulamada önemli değişikliklere gidildi.

Anılan Tebliğ  ile;

1. ihracat bedellerinin 180 gün içinde yurda getirilmesine ilişkin zorunluluk kalıcı hale getirildi.

2. Yurda getirilen ihracat bedellerinin bankalara satılması (Türk Lirasına çevrilmesi) zorunluluğu kaldırıldı.

Yine anılan Tebliğ uyarınca; daha önceki düzenlemeler kapsamında 31.12.2019 tarihinden önce gerçekleştirilen ihracatlar nedeniyle yurda getirilen ya da bu tarihten sonra yurda getirilecek olan ihracat bedellerinin de bankalara satılması mecburiyeti bulunmuyor.

3. Döviz üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında farklı bir döviz cinsinin veya Türk parası üzerinden yapılacağı beyan edilen ihracat karşılığında da dövizin getirilmesi mümkün hale getirildi.

4. İhracat bedellerinin tahsili için fiili ihraç tarihinden itibaren 180 günden fazla vade öngörülmesi durumunda, bedelin vade bitiminden itibaren 90 gün içinde yurda getirilebilmesi hususu tebliğ kapsamına alındı.

5. Mücbir sebeplerin varlığı nedeniyle Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce verilen 24 aylık ek sürenin sonunda mücbir sebebin devamının belgelenmesi halinde açık ihracat hesabının kapatılmasına ilişkin talepler Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenip sonuçlandırılacak.

6. Mücbir sebep halleri dışında kalan, ancak öngörülen süre içinde ihracat bedelinin yurda getirilmesine engel olan ve resmi kayıtlarla tevsik edilebilen durumların Vergi Dairesi Başkanlıkları veya Vergi Dairesi Müdürlüklerince haklı durum olarak değerlendirilebilmesine imkan tanındı.

7. Her bir gümrük beyannamesi itibarıyla;

a) 30.000 ABD dolarına kadar noksanlığı olan ihracat hesapları doğrudan bankalarca, ödeme şekline ve toplam beyanname tutarına olan oranına bakılmaksızın,

b) 30.000 ABD dolarından yüksek olmakla birlikte 100.000 ABD doları veya eşitini aşmayan, beyanname veya formda yer alan bedelin %10’una kadar noksanlığı olan (sigorta bedellerinden kaynaklanan noksanlıklar dahil) ihracat hesapları doğrudan bankalarca, ödeme şekline bakılmaksızın,

c) 200.000 ABD doları veya eşitini aşmamak üzere, mücbir sebep ve haklı durum halleri göz önünde bulundurulmak suretiyle beyanname veya formda yer alan bedelin % 10’una kadar açık hesaplar ilgili Vergi Dairesi Başkanlığınca veya Vergi Dairesi Müdürlüğünce re'sen terkin edilmek suretiyle kapatılacak.

Yukarıda bahsolunan zorunluluk yalnızca mal ihracatları için geçerli. Tebliğde, hizmet ihracatlarına ilişkin olarak herhangi bir zorunluluk öngörülmüş değil.

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 

 

 

 

 

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)