Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2018/10 7103 SAYILI KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

 

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 30.03.2018

Sirküler No      : 2018/10

7103 SAYILI KANUNLA VERGİ KANUNLARINDA ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

27 Mart 2018 tarihli mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7103 sayılı Kanunla çok sayıda Kanunda değişiklikler yapıldı. Vergiye ilişkin değişiklikler aşağıda özet halinde açıklanmaya çalışılmıştır:

1. Gelir Vergisi Kanunu'nun 9. maddesine eklenen hüküm ile elektrik enerjisi üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, sahibi oldukları veya kira ile kullandıkları meskenlerde, lisanssız yürütülebilecek faaliyetler kapsamında kurdukları çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı ve kurulu gücü azami 10 kW (10 kW dahil) olan elektrik üretim tesisinden ürettikleri elektrik enerjisini son kaynak tedarik şirketlerine satan gerçek kişiler gelir vergisinden muaf esnaf kapsamına alındı.

2. İşverenlerce, kadın hizmet erbabına kreş ve gündüz bakımevi hizmeti verilmek suretiyle sağlanan menfaatler ile işverenlerce bu hizmetlerin verilmediği durumlarda ödemenin doğrudan bu hizmetleri sağlayan gelir veya kurumlar vergisi mükelleflerine yapılması şartıyla, her bir çocuk için aylık, asgari ücretin aylık brüt tutarının %15’ini aşmamak üzere gelir vergisi istisnası getirildi.

3. Asgari geçim indirimi uygulamasında artan oranlı gelir vergisi tarifesi dolayısıyla meydana gelen azalmanın önlenmesine yönelik düzenleme yapıldı.

4. Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesine eklenen hüküm ile hizmet sözleşmesi sona erdikten sonra karşılıklı sonlandırma sözleşmesi veya ikale sözleşmesi kapsamında ödenen tazminatlar, iş kaybı tazminatları, iş sonu tazminatları, iş güvencesi tazminatları gibi çeşitli adlar altında yapılan ödemeler ve yardımların vergi uygulamasında ücret olduğu belirtildi.

Yapılan değişiklik ile ikale sözleşmesine istinaden hizmet erbabına muhtelif adlar altında yapılan ödemelerin ücret geliri kapsamında verginin konusuna girdiği vurgulanmak suretiyle vergisel uyuşmazlıkları önüne geçilmeye çalışılmıştır.

5. Kamu kurum ve kuruluşları tarafından ilgili kanunlarına istinaden mükelleflerden talep edilebilen ve bu kurum ve kuruluşların görevlerinin ifası için zorunlu ve süreklilik arz eden bilgilerin, bu kurum ve kuruluşlara verilmesinin vergi mahremiyetinin ihlali sayılmayacağına yönelik yasal düzenlenme yapıldı.

6. Vergi Usul Kanununa eklenen hüküm ile gıda veya ilaç gibi bozulma, çürüme veya son kullanma tarihinin geçmesi gibi nedenlerle imha edilmesi gereken emtianın emsal bedelinin, takdir komisyonu karan olmaksızın mükelleflerce değerlemesinin yapılabilmesine ve bu sayede uzun idari prosedürlere gerek kalmaksızın mükelleflerin uğradıkları zararları gider yazabilmelerine olanak sağlandı.

7. Vergi Usul Kanuna eklenen hüküm ile yatırım teşvik belgesi kapsamında yatırım yapan tam mükellef sermaye şirketleri, işe başladıkları hesap dönemini takip eden hesap döneminin sonuna kadar sermaye olarak yurtdışından getirilen yabancı paralar için yapacakları döviz değerlemesini vergi matrahına ilave etmeksizin özel bir fon hesabında takip edebilecekler. Söz konusu düzenlemeden 27.03.2018 tarihinden sonra kuruluşları tescil edilen sermaye şirketleri yararlanabilecek.

8. VUK'un 353. maddesinde yapılan değişiklik ile fatura, gider pusulası, müstahsil makbuzu, sevk irsaliyesi vb. belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmesi gerekirken kağıt olarak düzenlenmesi hali özel usulsüzlük cezası kapsamına alındı.

9. Vergi Usul Kanunu kapsamında kesilen usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında, Kanunun 376. maddesinde yer alan şartlara uyulması kaydıyla kesilen cezanın yarısı oranında indirim uygulanması yönünde değişiklik yapıldı. Daha önce bu indirim üçte bir oranında uygulanmaktaydı.

10. 27.03.2018 tarihinden önce tarhiyat öncesi uzlaşma talep edilenler hariç olmak üzere usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamından çıkarıldı.

11. VUK’a eklenen Geçici 30. madde ile yatırım, Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinin desteklenmesi yönünde düzenleme yapıldı. Buna göre; 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz mükelleflerce münhasıran imalat sanayiinde veya 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamında faaliyette bulunan mükelleflerce münhasıran Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere, 2019 takvim yılı sonuna kadar iktisap edilen yeni makina ve teçhizat ile aynı tarihe kadar yatırım teşvik belgesi kapsamında iktisap edilen yeni makina ve teçhizat için uygulanacak amortisman oranı ve süreleri, Maliye Bakanlığınca tespit ve ilan edilen faydalı ömür sürelerinin yarısı dikkate alınmak suretiyle hesaplanabilecek. Bu şekilde belirlenen oran ve süreler izleyen yıllarda değiştirilemeyecek.

12. Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklik ile elektrik motorlu otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı ve benzeri taşıtlar ile elektrik motorlu motosikletler motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alındı.

13. Organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerinin su, kanalizasyon, arıtma, doğalgaz, elektrik, haberleşme tesisleri ile yol yapımına ve küçük sanayi sitelerindeki işyerlerinin inşasına ilişkin, bunlara veya bunlar tarafından oluşturulan iktisadi işletmelere yapılan mal teslimleri ile hizmet ifaları katma değer vergisinden istisna edildi.

14. 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz katma değer vergisi mükelleflerine münhasıran imalat sanayiinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri ile 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu kapsamındaki teknoloji geliştirme bölgesi ile ihtisas teknoloji geliştirme bölgesinde, 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamındaki Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde, 6550 sayılı Araştırma Altyapılarının Desteklenmesine Dair Kanun kapsamındaki araştırma laboratuvarlarında Ar-Ge, yenilik ve tasarım faaliyetlerinde bulunanlara, münhasıran bu faaliyetlerinde kullanılmak üzere yapılan yeni makina ve teçhizat teslimleri 31/12/2019 tarihine kadar katma değer vergisinden istisna edildi.

15. ÖTV Kanununun 8. maddesinde yapılan düzenleme ile ihraç kayıtlı teslimlerde, ihracatın mücbir sebeplerle gerçekleştirilememesi halinde, KDV Kanununda yer alan düzenlemeye paralel olarak mükelleflere, Maliye Bakanlığınca veya Bakanlığın uygun görmesi durumunda vergi dairelerince üç aya kadar ek süre verilebilecek.

16. Model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtlardan;

a) Yarı römorkler için çekicileri,

b) 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtları (Otobüs, Midibüs, Minibüs),

c) Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtları,

d) Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtları 31/12/2019 tarihine kadar doğrudan ya da ihracatçılar vasıtasıyla ihraç eden gerçek ve tüzel kişiler adına 31/12/2019 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ve 31/12/2016 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları terkin edilecek.

17. 7103 sayılı Kanunun geçici 1. maddesi ile hurda indirimi olarak nitelendirilebilecek bir düzenleme yapıldı. Buna göre; 31/12/2019 tarihine kadar;

a) Yarı römorkler için çekiciler,

b) 10 veya daha fazla kişi taşımaya mahsus (sürücü dahil) motorlu taşıtlar (Otobüs, Midibüs, Minibüs),

c) Binek otomobilleri ve esas itibariyle insan taşımak üzere imal edilmiş diğer motorlu taşıtlar,

d) Eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlardan 16 ve daha büyük yaştaki araçların adına kayıtlı gerçek veya tüzel kişiler tarafından, ilgili mevzuat gereğince kayıt ve tescili silinerek, doğrudan veya ihracatçılar vasıtasıyla ihraç edilmesi ya da bir daha kullanılmamak üzere hurdaya çıkartılması halinde, her bir araç için aynı cins (binek otomobilleri için sadece motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçmeyen) yeni bir aracın ilk iktisabında tahakkuk eden özel tüketim vergisinin 10.000 Türk lirasını aşmamak üzere araçların cinsleri ve özelliklerine (motor silindir hacmi, sınıfı, özel tüketim vergisi oranına esas matrahı gibi) göre Bakanlar Kurulunca tespit edilecek kısmı terkin edilecek.

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)