Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No : 2018/4 MERKEZ BANKASI DÖVİZ BORCU BULUNAN FİRMALARA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU GETİRDİ

 

    SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 19.02.2018

Sirküler No      : 2018/4

MERKEZ BANKASI DÖVİZ BORCU BULUNAN FİRMALARA BİLDİRİM ZORUNLULUĞU GETİRDİ

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca 17 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle, ülkemizin döviz pozisyonunu etkileyen işlemleri izlemek üzere döviz borcu bulunan firmalara elektronik ortamda bildirimde bulunma zorunluluğu getirildi.

Bu kapsamda yurt içinden ve yurt dışından sağlanan yabancı para nakdi krediler ile dövize endeksli kredilerinin toplamı ilgili hesap döneminin son iş günü itibarıyla 15 milyon ABD doları ve üstünde olan firmalar, veri formu ile talep edilen bilgileri, Bankaya müteakip hesap döneminden itibaren bildirmekle yükümlü kılındılar.

Bildirimle yükümlü olunup olunmadığının belirlenmesinde, firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamı hesaplanırken varsa son hesap dönemine ilişkin Türkiye Muhasebe Standartlarına göre hazırlanan finansal durum tablosu, finansal durum tablosunun bulunmaması durumunda ise vergi mevzuatı çerçevesinde kamu idarelerine sunulmak üzere hazırlanan bilanço dikkate alınacak.

Bildirimle yükümlü olan firmanın yabancı para nakdi kredileri ile dövize endeksli kredileri toplamının 15 milyon ABD dolarının altında kalması durumunda, müteakip yıllık hesap döneminden itibaren bildirim yükümlülüğü sona erecek.

Bildirim yükümlülüğü olan firma, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından bağımsız denetim yapmak üzere yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu veya denetimi üstlenen bağımsız denetçiyle, yükümlülüğün başladığı tarihten itibaren 60 gün içinde denetim sözleşmesi yapmak zorunda.

Firma tarafından finansal raporlama çerçevesine uygun olarak hazırlanan veriler veri formu kullanılmak suretiyle Bankaya bildirilecek.

Bildirim, sistemde (sistemik risk veri takip sisteminde) bulunan açıklama formuna uygun olarak yapılacak.

Bildirimler, finansal raporlama çerçevesine uygun olarak ilgili yılın 31 Mart, 30 Haziran ve 30 Eylül tarihlerinde sona eren ara hesap dönemleri için takip eden birinci ayın sonuna kadar ve 31 Aralık tarihinde sona eren yıllık hesap dönemi için takip eden üçüncü ayın sonuna kadar tamamlanmak zorunda.

Yıllık hesap dönemine ilişkin bildirilen verilerin denetimi, bu verilerin ara dönemlerde bildirilen veriler ile tutarlılığının denetimi de dahil, denetçi tarafından Kamu Gözetimi Kurumu düzenlemelerine uygun olarak izleyen yılın 31 Mayıs tarihine kadar tamamlanacak.

Denetçi, olumlu görüş içeren denetim raporunun imzalanmış kopyasını denetime tabi yılı takip eden yılın Mayıs ayının sonuna kadar sisteme yükleyecek ve onay işlemini gerçekleştirecek.

Denetçi tarafından düzeltilmesi talep edilen yanlışlıkların firma yönetimi tarafından düzeltilmemesi halinde bildirilen veriler için onay işlemi yapılamayacak. Bu durumda denetçi tarafından olumsuz görüş verilecek. Olumsuz görüşü içeren denetim raporunun imzalanmış kopyası denetime tabi yılı takip eden yılın Mayıs ayının sonuna kadar sisteme yüklenecek.

Bildirilmesi zorunlu olan verilerin denetiminin mümkün olmaması halinde ise denetçi denetimden çekilecek ve bu durumun nedenlerini yazılı olarak sisteme yükleyecek.

Merkez Bankası, firma tarafından bildirilen verilerin çapraz kontrollerini gerçekleştirecek; ihtiyaç duyulması halinde yükümlüler nezdinde denetim yapabilecek.

Veri bildiriminin yapılmaması, doğru veya eksiksiz gerçekleştirilmemesi veya olumsuz görüş verilmesini gerektiren durumların düzeltilmemesi hallerinde Merkez Bankası, yükümlülüğe uymayan firmayı soruşturma ve kovuşturma yapılması amacıyla Cumhuriyet Başsavcılığına bildirebilecek.

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)