Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No: 2017/19 VERGİ İNCELEME YÖNETMELİĞİNDE MÜKELLEFLER LEHİNE YAPILAN DÜZENLEMELER

     SİNERJİ SİRKÜLER RAPOR

 

Sirküler Tarihi: 27.04.2017

Sirküler No      : 2017/19

VERGİ İNCELEME YÖNETMELİĞİNDE MÜKELLEFLER LEHİNE YAPILAN DÜZENLEMELER  

31.10.2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte 25.10.2016 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan değişiklik yönetmeliği ile mükellefler lehine önemli düzenlemeler yapılmıştır.

Anılan düzenlemeler maddeler halinde aşağıda açıklanmıştır: 

1) Vergi incelemesi, sadece inceleme görev yazısında belirtilen konu ve döneme ilişkin olarak yapılabilecektir. İnceleme konusu ve dönemi ile ilgili olmayan herhangi bir hususa ilişkin olarak mükelleften bilgi ve belge talebinde bulunulamayacaktır.

2) Hakkında vergi incelemesi yürütülen mükellefe, ibrazı talep edilen defter ve belgeler ile on beş günden az olmamak üzere ibraz süresi, ibraz yeri ve ibraz edilmemesi halinde uygulanacak müeyyideleri içerir bir yazı verilecektir.  

3) Vergi inceleme tutanaklarının taslakları, mükelleflerin itiraz ve mülahazalarının tutanağa geçirilebilmesini sağlamak amacıyla, mükelleflerin talep etmesi durumunda iki gün önceden mükelleflerin bilgisine sunulacaktır.

4) Vergi inceleme tutanaklarında, tutanak taslaklarının talep halinde mükellefe sunulup sunulmadığı ve mükellefin Rapor Değerlendirme Komisyonları'nda dinlenme talebinin olup olmadığı hususlarına yer verilecektir.

5) Vergi incelemesinde, inceleme konusu ve dönemine ilişkin olarak eleştiriyi gerektirecek herhangi bir hususun bulunmaması halinde, bununla ilgili vergi denetim birimleri tarafından mükellefe yazı ile bildirim yapılacaktır.

6) Vergi incelemesine yetkili olanlar vergi inceleme görevleri ile ilgili olarak ve eleştiri gerektiren bir hususun farkına vardıklarında bunun diğer vergisel işlemlerin düzeltilmesini gerektirmesi halinde bu hususu vergi inceleme raporunda belirteceklerdir.  

7) Mükellefin inceleme esnasında ileri sürdüğü ve tutanakta yer alan itiraz ve mülahazaları ile bunlara ilişkin ayrıntılı değerlendirmelere raporun eleştirilen hususlar bölümünde yer verilecektir.

Mükellef hakkında önerilen vergi ve ceza tutarları, herhangi bir tereddüde yer vermeyecek açıklıkta ve anlaşılır bir şekilde vergi inceleme raporlarının sonuç bölümünde gösterilecektir.

 

Saygılarımızla,

 

Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN

SİNERJİ Bağımsız Denetim

Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)