Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2014/45 FATURA DÜZENLEME SÜRESİNDE 7 GÜNÜN HESABI VE ELEKTRONİK FATURADA UYGULAMA

   
 
 
 
Sirküler Tarihi: 10.12.2014
Sirküler No      : 2014/45
 
FATURA DÜZENLEME SÜRESİNDE 7 GÜNÜN HESABI VE ELEKTRONİK FATURADA UYGULAMA
 
 
Bilindiği üzere faturanın tanımı Vergi Usul Kanununun 229 uncu maddesinde yapılmıştır.  Anılan maddede fatura; satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olarak tanımlanmış, 231 inci maddenin 5 inci bendinde de; faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı hüküm altına alınmıştır.
Fatura düzenleme süresinde 7 günün hesabında mal teslimi veya hizmet ifasının gerçekleştiği günün de dikkate alınarak azami sürenin hesaplanıp hesaplanmayacağı konusu uygulamada tereddütlere neden olmaktadır.
Maliye Bakanlığı konuya ilişkin olarak, mal teslimi ve/veya hizmet ifalarına ilişkin belge düzeninde, sürenin gün olarak belirlenmesi sebebiyle 7 günlük sürenin hesabının,  malın teslimi veya hizmetin yapıldığı ilk gün hesaba katılmadan takip eden günden başlaması gerektiği yönünde Özelge vermiştir.
Öte yandan; faturanın elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin usul ve esasların açıklandığı 397 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nde e-faturanın yeni bir belge türü olmadığı, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olduğu açıklanmış; mükelleflerin e-Fatura düzenlerken, süreler başta olmak üzere Vergi Usul Kanunu ve ilgili diğer kanun ve düzenlemelerde yer alan usul ve esaslara uymak zorunda oldukları belirtilmiştir.
Anılan düzenlemeler çerçevesinde, elektronik ortamda düzenlenecek faturaların da malın teslimi ve/veya hizmetin ifasından itibaren yedi gün içerisinde düzenlenmesi gerekmektedir. Söz konusu yedi günlük süre yasal azami süre olduğundan, bu süreye riayet edilmemesi halinde Vergi Usul Kanununda öngörülen cezaların uygulanması söz konusu olacaktır.
 
Saygılarımızla,
Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)