Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2014/39 AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMET (ATİK) ALIMLARINA İLİŞKİN OLARAK YÜKLENİLEN KDV’NİN KDV İADE HESABINA DAHİL EDİLMESİNDE İZLENECEK YÖNTEM

   
 
Sirküler Tarihi: 31.10.2014
Sirküler No      : 2014/39
 
AMORTİSMANA TABİ İKTİSADİ KIYMET (ATİK) ALIMLARINA İLİŞKİN OLARAK YÜKLENİLEN KDV’NİN KDV İADE HESABINA DAHİL EDİLMESİNDE İZLENECEK YÖNTEM
 
Bilindiği üzere KDV iadesi hakkı tanınan işlemlerle iade hakkı tanınmayan işlemlerde ortaklaşa kullanılan amortismana tabi iktisadi kıymet (ATİK) alımlarına ilişkin ödenen ve indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergileri KDV iade hesabına dahil edilebilmektedir.
Konuya ilişkin KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “IV/A.1.2 İşlemin Bünyesine Giren Verginin Hesabına Dahil Edilebilecek Unsurlar” başlıklı bölümünde; yüklenilen KDV’nin, iade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler, genel imal ve genel idare giderleri ile amortismana tabi iktisadi kıymetler (ATİK) için yapılan harcamalara ilişkin KDV’den oluştuğu, iade hakkı doğuran işlemle ilişkilendirilebilen alış ve giderler ile genel imal ve genel idare giderlerinden bu dönemde gerçekleştirilen işleme isabet eden payın, aşağıda yer alan açıklamalar dikkate alınarak hesaplanacağı belirtilmiştir.
İade hakkı doğuran işlemle ilgili talep edilecek KDV tutarı;
a) İade hakkı doğuran işlemin doğrudan girdisini oluşturan mal ve hizmetler,
b) İade hakkı doğuran işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin telefon, kırtasiye, posta, ulaşım, konaklama, akaryakıt, elektrik, su, büro malzemeleri, muhasebe, reklam, temizlik malzemeleri, kira vb. genel imal ve genel idare giderlerinden iade hakkı doğuran işleme isabet eden kısım,
c) İade hakkı doğuran işlemde kullanılan ATİK’in alımı,
nedeniyle yüklenilen KDV’den oluşacaktır.
İade tutarının hesaplanmasında, önce işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV dikkate alınacak, daha sonra ilgili dönem genel imal ve genel idare giderleri için yüklenilen KDV’den pay verilecek, bu şekilde hesaplanan tutarın, azami iade edilebilir KDV tutarını aşmaması halinde, bu tutar ile azami iade edilebilir KDV tutarı arasındaki farka isabet eden tutar kadar ATİK’ler dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilecektir.
İade hakkı doğuran işlemle ilgisi bulunmayan giderler dolayısıyla yüklenilen KDV, iade hesabına dahil edilmeyecektir.
Anılan Tebliğin “IV/A.1.3 Amortismana Tabi İktisadi Kıymetlerde İade Uygulaması” başlıklı bölümünde ise;
a) ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verilebilmesi için, ATİK’lerin iade hakkı doğuran işlemlerde kullanılması gerektiği, ATİK’lerin bizzat mükellef tarafından imal ve inşa edilmesi halinde ise imal ve inşa sırasında yüklenilen KDV’den, ATİK’lerin aktife alınıp iade hakkı doğuran işlemlerde fiilen kullanılmaya başlandığı dönemden itibaren iade hesabına pay verilebileceği,
- ATİK dolayısıyla yüklenilen KDV’den iade hesabına pay verildiği durumda, bir vergilendirme döneminde iade konusu yapılabilir KDV’nin (azami iade edilebilir vergi), kural olarak o dönemdeki iade hakkı doğuran işlemlere ait bedelin (% 18)’i (genel KDV oranı) olarak hesaplanan tutardan fazla olamayacağı belirtilmiştir.
Mevcut KDV düzenlemelerine göre mükelleflerin ATİK’ler nedeniyle yüklendikleri KDV’lerden, iade hesabına verilecek payın tespitinde söz konusu iktisadi kıymetin amortisman süresinin bir önemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla ilgili iktisadi kıymetin ekonomik ömrü kaç yıl olursa olsun yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde iade KDV tutarı genel KDV oranına tekabül eden tutara kadar artırılabilecektir. Kullanılamayan KDV fazlası ise takip eden vergilendirme döneminde mevzuata uygun olarak yine benzer şekilde iade tutarına dahil edilebilecektir. 
Konuya ilişkin olarak Maliye Bakanlığı’nca verilen 13.10.2014 tarihli bir Özelgede, iade hakkı tanınan işlemlerden kaynaklanan iade hesabına, ATİK’ler sebebiyle yüklenilen KDV tutarlarının aşağıda belirtilen şekilde dahil edilebileceği belirtilmiştir.
1) İade hakkı tanınan işlemlere ilişkin teslimlerin toplam bedeli üzerinden, KDV Genel Uygulama Tebliği’nin “IV/A.1.3.” bölümündeki açıklamalar dikkate alınmak suretiyle azami iade edilebilir vergi tutarı bulunacaktır.
2) İşlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV tutarı, azami iade edilebilir KDV’den fazla ise iade hesabına genel giderler ve ATİK’lerden pay verilmeyecektir.
3) Azami iade edilebilir KDV tutarı, işlemin bünyesine doğrudan giren harcamalar nedeniyle yüklenilen KDV’den fazla ise, öncelikle iade hesabına ilgili dönem genel giderlere ilişkin yüklenilen KDV tutarından pay verilecektir.
4) Bu şekilde hesaplanan iade tutarı, azami iade edilebilir KDV tutarını aşmıyorsa, azami iade edilebilir KDV tutarı ile hesaplanan iade tutarı arasındaki fark kadar ATİK’ler nedeniyle yüklenilen KDV’den pay verilebilecektir.
5) Bu nedenle, ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’nin izlendiği bir yardımcı hesabın ayrıca tutulması gerekmektedir. Bu şekilde, iade hakkı doğuran işlemler ile mükellefin diğer işlemlerine ait ATİK nedeniyle yüklenilen KDV’den verilen toplam pay, ATİK hesabından düşülecektir.
 
Saygılarımızla,
 
Erdal SÖNMEZ   &   Bülent ERSAN
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 
 
 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)