Pratik Bilgiler

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Değer Artış Kazançları İstisna Tutarları
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel
» Yıllık Ücretli İzinler

Muhasebe Standartları

» Ülke içinde kullanılan muhasebe standartlarını uluslararası standartlarla bütünleştirebilmek için 1995 yılından bu yana 43 uluslararası muhasebe standardı Türkiye’ye ...

T.C. Resmi Gazete

SİRKÜLER

Sirküler No:2014/15 MÜKELLEFLERE ÖNEMLİ HATIRLATMALAR

   
 
 
Sirküler Tarihi: 20.03.2014
Sirküler No      : 2014/15
 
 
MÜKELLEFLERE ÖNEMLİ HATIRLATMALAR
 
1. Bilindiği üzere, gelir vergisi mükellefleri (kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) 1 Nisandan itibaren, kurumlar vergisi mükellefleri ise 1 Mayıstan itibaren 31 Mayıs günü sonuna kadar vergi levhalarını sistemden oluşturacaklardır. Bu şekilde oluşturulan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak veya tasdik ettirilmeyecektir.
İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir.  
Vergi levhalarının, internet vergi dairesi - sorgulamalar - vergi levhası bilgileri - vergi levhası oluştur seçenekleri takip edilerek sistem üzerinde oluşturulması gerekmektedir. 
2. 413 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen “Mükellef Bilgileri Bildirimi”nin her yıl 1 Nisan-31 Mayıs tarih aralığında kapsama alınan mükelleflerce elektronik ortamda düzenlenip onaylanması gerekmektedir.
Mükellef bilgi formuna, internet vergi dairesi- bilgi girişi - mükellef bilgileri bildirimi - yeni giriş seçeneğinden ulaşılabilir.
Söz konusu bildirimin merkez ve her bir şube için ayrı ayrı verilmesi zorunludur.
Mükellef Bilgileri Bildirimini, bildirim verme süresinin başladığı gün olan 1 Nisan tarihi itibariyle faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) tüm;
a) Kurumlar vergisi,
b) Ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç), zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi
mükellefleri vermek zorundadırlar.
3. 403 Seri No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile getirilen “Kesin Mizan Bilgileri”nin bildirim zorunluluğu kapsamında; bildirim verme yükümlülüğü getirilen gelir vergisi mükellefleri 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında, kurumlar vergisi mükellefleri ise bildirimlerini 1 Nisan - 30 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda vereceklerdir.
Bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri elektronik ortamda kesin mizan bildirimi vermek zorundadırlar.
Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olanlar kesin mizan bildirimi vermeyeceklerdir.
4. 6335 sayılı kanunla yapılan değişiklik sonucunda Türk Ticaret Kanunu' nun 64. maddesi kapsamında, fiziki ortamda tutulan Yevmiye defterlerinin kapanış tasdikinin izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar (normal hesap dönemleri için Haziran ayı sonuna kadar) notere yaptırılması gerekmektedir.
Anılan madde kapsamında kapanış tasdiki yaptırmayan şirketlerin TTK’nın 562. maddesi kapsamında Dörtbin Türk Lirası idari para cezasıyla cezalandırılmaları söz konusudur. Ayrıca ticari ihtilaflarda kapanış tasdiki yaptırılmamış olan defterlerin sahibi lehine delil sayılmaması durumu söz konusudur.   
5. Bilindiği üzere Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) uyarınca bağımsız denetime tabi olacak şirketlerin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 23 Ocak 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştı. Anılan Bakanlar Kurulu Kararına göre, 2013 yılından itibaren denetime tabi olacak şirketler için genel kriterler aşağıdaki gibi belirlenmişti.
a) Bilanço aktif toplamı 150 milyon TL
b) Net satış hasılatı 200 milyon TL
c) Çalışan sayısı 500 çalışan
1.1.2014 tarihinden geçerli olmak üzere 14 Mart 2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 2014/5973 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yukarıda belirtilen hadler aşağı çekildi.
Buna göre 2014 yılından itibaren tek başına veya bağlı ortaklıkları ve iştirakleriyle birlikte aşağıdaki üç ölçütten en az ikisini sağlayan şirketler ile aşağıda belirtilen ( I ) sayılı listede belirtilen şirketler bağımsız denetime tabidir:
a) Bilanço aktif toplamı 75 milyon TL ve üstü,
b) Yıllık net satış hasılatı 150 milyon TL ve üstü,
c) Çalışan sayısı 250 ve üstü.
Bağımsız denetim uygulamasında “şirket” tabiri 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında bulunan bütün sermaye şirketlerini (anonim, limited ve eshamlı komandit şirketler) kapsamaktadır. 
Bir şirketin bağımsız denetime tabi olup olmadığının belirlenmesinde, varsa şirketin bağlı ortaklıkları ve iştirakleri birlikte dikkate alınacaktır. Bağımsız denetime tabi olmak için yukarıda belirtilen 3 kriterden ikisinin sınırlarının iki yıl üst üste aşılması gerekmektedir.
Bağımsız denetime tabi olan şirketler, münferit ve konsolide finansal tablolarının hazırlanmasında Türkiye Muhasebe Standartlarını uygulayacaklardır.
Yukarıda da ifade edildiği üzere şirketler, Kararda belirtilen üç ölçütten en az ikisinin sınırlarını art arda iki hesap döneminde aşması durumunda müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetime tabi olacaklardır. Bağımsız denetime tabi şirketler söz konusu ölçütlerden en az ikisine ait sınırların art arda iki hesap döneminde altında kalması ya da bir hesap döneminde söz konusu ölçütlerden en az ikisinin sınırlarının yüzde yirmi veya daha fazlası altında kalması durumunda, müteakip hesap döneminden itibaren bağımsız denetim kapsamından çıkacaktır.
TTK’nın 399. maddesine göre Denetçi, şirket genel kurulunca; topluluk denetçisi, ana şirketin genel kurulunca seçilir.
Denetçinin, her faaliyet dönemi ve her halde görevini yerine getireceği faaliyet dönemi bitmeden seçilmesi şarttır. Seçimden sonra, yönetim kurulu, gecikmeksizin denetleme görevini hangi denetçiye verdiğini ticaret siciline tescil ettirir ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi ile internet sitesinde ilan eder.
 
Saygılarımızla,
 
SİNERJİ Bağımsız Denetim
Danışmanlık ve Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti.
 
 



DOSYAYI İNDİR (Sağ Tık/Farklı Kaydet)